klik klik

Thursday, 16 June 2011

~kAd kAwEN~

salam tok sume...awini ak cam nk cite pasal kad kawen...maklumla sejak kebelakangan nie artis2 kite banyak yang nak mendirikan masjid kan...

korang perasan x tentang kad kawen dorang??sume up 2 date kan...macam berlawan2 la pulak...hahhaaaaa..jom kite tengok kad kawen dorang ek....

.
.
.
nie kad kawen zed zaidi...kad yang bertemakan facebook okey...!
 perkenalan mereka bermula memalui facebook..
unik kan??
nie pic kawen dorang...sweet kan...

.
.
.

nie plak kad kawen noh hujan & mizz nina...
kad yang bertemakan kimono...
syomel giler kan??



^_^

.
.
.

nie kad kawen yang paling latest....
kad kawen tomok....
ijau lembut...
siap de note lagu lagi tue...menarik kan??
sweeeetttt gilerrr!!

kad kawen ak nanti cmne la agaknye kan??
hahahahahaahaaaaa ^_^

Tuesday, 14 June 2011

~jUsCo EqUiNe~

okey..nie sambungan cite jumaat lepas...lepas jew jamuan kat unit nie....kami beronok-ronok kew jusco taman equine...niat dihati sekadar nak berjalan jew....tp haremmmm...shopping gak kt c2...tp x over ye!

so lepas penat memilih barang...kami lepak kt kerusi yang disediakan sementara menunggu 2 orang mak budak yang bz shopping barang anak mereka...

sambil menunggu dorang tue kami manfaatkan la masa yang ade tok kerja nie...nak tau kerja ape???
.
.
.
.
.
.
.

senyum lepas puas shopping...*puas kew??hahahaaa

this best brooo!!!*versi nabil!

bergambo bersama cik farah a.k.a labi-labi...hohohohho

dimana ada camera disitu ada kami...ko ade???!

kami memang suke bergambo!!so what??!

senyum lagi!!

dan lagi....

nak bergambo nye pasal smpai pale pown senget!!

kak yani @ kak bam

farah @ labi-labi

zuraini @ mak jemah

hasil edit ak yg x seberapa nie...

edit khas tok kamu kakak!!



kami bertiga telah berjaya menjawat jawatan tetap...farah & kak yani dapat di Kementerian Kesihatan...ak jew dapat kt swasta...papepown aku bersyukur bile dapat jawatan tetap nie...
kenangan bersama korang memang x dapat ak lupakan...korang la teman segelak & sengengsot ngan saye...haahhahahaha...
saye doakan semoga korang sume happy n sukses kat tempat baru...bawak kenangan kite skali k...love korang la!!muuuahhhhhhhhhhh


~pErPiSaHaN~

salam tok korang sume...sowie la baru berkesempatan nk update blog nie hah...wase cam dah bersawang la plak an...haaahahahahaa....awini aku nak cite sket pasal jamuan yang diadakan baru-baru nie...baru x baru la tp jamuan diadakan pd 10 Jun 2011...

Jamuan nie semperna meraikan pegawai2 yang tamat kontrak @ bakal berhenti...ak la salah satu pegawai tue kan...hahahaaa...*walaupon ak nie pegawai yg x tinggi mn... :P

Kitorang buat gak sambutan hari lahir tok sume pegawai yang lahir pada bulan Jun...termasuk la bos unit kami...

Meh layang gambar yang ada semperna jamuan tue...


 
sebelum jamuan bergambo la dulu an...muke suci wooo!!yanti, ak n kak z
nie pown muke suci mintak kaki...hahahaa..

nie la tempat keje ak...ak akan merinduimu wahai printer si gemok!!

excited dapat bergamba ngan En Mat...hohohoho
wahhhh!!kemain suke lg ak an dapat bergambo...dasarrrrr!! :P

nie kak naz...pegawai ak...kompom saye windu gelak tawa akak...
majlis baru nak start...bergambo lagi...peace!!!
majlis bacaan doa...gambo aku HARUS ade okey!!!
penyampaian cenderahati tok ak...senyum lebor ko nok's!!
maseh tok kalian sume!!
wajah riang dapat potong kek...hahahaa
hah!!gelojoh an memasing...berebut cekelat la tue....
ce tgk gaya dak sopan amek jajan...hohohohh... ^_^
sabar menanti kek...!
akhir skali kompom la gambo ak an...suke suke suke!!!


papewon aku wase happy sangat dapat berkhidmat untuk negara...malaupown x lame mana tapi pengalaman yang aku perolehi sepanjang aku kat Kementerian Kewangan selama 1 tahun 9 bulan memberi aku 1000 erti....
aku akan merindui kalian semua...doakan aku berjaya sesuaikan diri kat tempat baru ye...!


p/s : aku akan menjawat jawatan baru di Rapid KL bermula 20 Jun 2011



Monday, 6 June 2011

~monday bluess~

halu halu haluuuu tok korang sume....amacam ari nie??korang sume okey kew??

awini ak tersangat la bz ye...waktu pagi jela...skunk nie dah dok buang masa...wat2 bz jew...hak3...
pagi td bz dok wt keje yg tertangguh last week...maklumla last week an ak dok kt kaunter...xde masa nok nk buat...

so skunk nie keje ak dah xde...so rajin lak plak an nk tolong wt keje orang laen...xpe...berbakti disaat akhir...

ak xde cite penting pown nk share ngn korang sume...idea xde nok!!

cume semenjak dua nie hati ak sangat la x tenteram...x tau la pasal ape...angin kus2 ak nak datang kot...huahuahua :P

ok la u'olls..lau de bende nk gosip t ak share ngn korang k...

choww!! ^_^

Thursday, 2 June 2011

~hati saye sudah ditawan~

~AISHITERU~


sebenarnye ak dah jatuh hati ngn lagu aishiteru nyanyian  ZHIVILIA BAND...band nie dr Indonesia lau x silah...nie sume gara2 ak tengok Cinta Melody la...dah la heroin dye comel...lagu lak best an...teros termimpi2 la dengar lagu nie...hahahaaa....jom kite hayati lirik lagu nie.... ^_^
.
.
.
.
.
Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu
Sesuatu yang sangat sulit tuk ku jalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang ku berfikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau riduku pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
berkat ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan

saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiran ku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau riduku pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku

Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
berkat ketulusan a a a aishiteru

Saat ku sendiri pikiran melayang terbang
Prasan resah gelisah jalani kenyataan hidup tanpa gairah o u oo
Lupakan segala obsesi dan abmbisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu padaku
Kumohon kau kembali

kimiga kumo kumii tenmo
kinoho boy ga shino ga ruta a
Shineteruyo shineteruyooo

Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau riduku pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku

Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
berkat ketulusan a a a aishiteru

wo wo wo
wo wo wo a a ai aishiteru



Wednesday, 1 June 2011

Sunshine Smile Contest

Sunshine smile contest ini adalah contest SENYUMAN PALING CERIA. Apa yang anda perlu lakukan untuk join contest ini hanyalah baca dan ikut syarat-syarat yang tertera dibawah. Contest bermula pada 22 Mei 2011 dan tamat pada 1 Julai 2011. Keputusan akan diumumkan pada bulan July 2011

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Sila follow kedua-dua penaja di link berikut:


http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/
http://aarrghitsme.blogspot.com/


2. Copy dan post entry ini di blog anda dan attach gambar (SATU GAMBAR SAHAJA. GAMBAR ANDA YANG SEDANG SENYUM)yang ingin dipertandingkan.

3. Senyuman mesti CERIA!! Ikhlas atau tak ikhlas belakang cerite..

4. Sediakan ENTRY khas contest ni dan link kan kepada saya di comment box entry ni:
http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest-starts-now.html
5. AJAK minimum 3 orang rakan anda untuk join contest ni dan tag entry khas mereka di bawah gambar anda (kalau rakan follower sikit, boleh dikecualikan)

6. Untuk keselamatan jika blogger.com buat hal, sila link kan entry khas contest anda di:

http://www.facebook.com/pages/Sunshine-Smile-Contest/211819135518018?sk=wall

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ak cam nak mencuba naseb tok contest nie coz ak mmg terkenal ngn gelaran minah sengeh....x kire la org cakap ak nie sengeh kambing ke ape...yang penting ak memang suke senyum....peace... :P
senang giler kot contest nie...send jew pic kite dengan senyuman yang paling menawan...*menawan la sangat kan....hahhaaaaa...x kisah la kan...yg penting ak nak gak join contest nie....!
so nie la pic yang saya pertaruhkan...
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

>ini adalah senyuman ceria seorang pekerja yang sangat rajin lagi berdedikasi...
masih mampu tersenyum walaupon kerja saya sangat banyak dan menimbun..... <
*ayat ini disertakan dengan reaksi kedua-dua belah tangan dibahu dengan
mata memandang keatas versi aflin shauki....

 

~EXCITED~

moning sume...hope korang sume sihat wokey...!

awini ak nak cerita sket berita gembira....pagi lagi ak dah dok terjah blog orang....tue la kerja wajib ak tiap2 hari...hahahaa...tp ak sendiri malas nk update blog... :P

ak tertarik ngn 1 projek by ANNAS > PROJECT XL BY ANNAS EASKEY (BOLD&SEDUCTIVE)...

terus ak cam terminat jew nk mencuba naseb tok projek nie..hahhaaaa

sangat senang mehh....nie antara yg ANNAS syaratkan.... *syarat kew????

anda berminat nak join competition yang annas anjurkan?
you dont have to pay me! its free of charge babeh!


apa yang perlu anda buat?
just hantar gambar anda kat wall ANNASEASKEY PHOTOGRAPHY


50 peserta yang bertuah akan dimasukkan dalam pusingan pertama yang mana mereka perlu mendapatkan like terbanyak untuk menyertai PROJECT XL BY ANNAS EASKEY (BOLD&SEDUCTIVE)
hanya 10 peserta yang mendapat like terbanyak akan dipilih untuk dimakeover and dishoot oleh saya!
 
MENARIK an...so ak dah x sabar nak tunggu time lunch...nk send pic kat wall ANNAS...maklumla..kt ofis ak nie x boleh nak bermuka buku time keje....sebab tue kene tnggu lunch....heheeee


papepown korang wish me luch wokey!!cayang korang lebey la....muahhhhhh!!
 
 *t lau ak dah pilih gamba ak bg korang tgk k gamba mn yg akan ak pertaruhkan....

 

Tuesday, 31 May 2011

~kEmBaLi bErTaUt~

assalamualaikum....lame giler an ak x jenguk kt blog nie....windu siot...

awini 31/5/2011 merupakan ari lahir bonda ku yang tercinta...Siti Zaharah Jupri yg ke tutttttttt....hahahaaaa
kakak doakan ibu dipanjangkan umo...murah rezeki...diberi kesihatan yang berpanjangan n happy slalu k...kakak syg ibu!!!



okey...awini ak ade gud news yg nk dikongsi ngn korang sume...pg td dlm kol 10.40 ak dpt call dr Rapid Kl...rezeki dihari lahir ibu.... ^_^

opssss....lupe lak nk cite...awitu ak de apply job kt sne...mcm2 test la kene wt tok jawatan tue kan...

alhamdulillah akhirnye membawa kejayaan...ak diterima kerja tok jawatan tue...ak start kje 20/6/2011....so skunk nie tinggal mase2 terakhir ak di ofis nie....huwaaaaaa....sgt sedey mehhh mau tinggalkan korang sume...

Wednesday, 27 April 2011

SAHABAT

assalamualaikum sume..hope korang sume sihat wokey...awini wase cm nak share kt korang sume ape yang aku rase skunk nie...

aku ade sorang kawan...boleh kate dye nie BFF aku la...kami kawan dari sekolah rendah lagi...tapi rapat sejak sekolah menengah...skunk nie masing-masing dah keje dan ade life sendiri...
selama nie kami x pernah x bertegor...kami slalu lepak same-same...share problem same-same...sume benda la kalau boleh kami nak buat bersama....

sejak akhir-akhir nie kami dah jarang bertegor...'mukabuku' tidak....masej pown tidak...nak bersua muka lagi la xde an...mungkin salah aku kot...tapi aku dah minta maaf...nape dye still marah kan aku?? besar sangat kew kesalahan aku smpai dye dah xnak tegor aku lagi?

semuanye bermula dari perkataan BERKEPIT  ...aku xde maksudkan ape-ape pown...hanya GURAUAN semata....tapi tak sangka pasal isu tue dye jadi SENTAP sampai macam nie skali....AKU MINTA MAAF!!!

emmmmm....lau sebelum nie gurauan kita xde batasan pown...ko cakap ape pown aku xde amek hati...sebab ak tau ko gurau...ko kan kawan aku....tapi aku x sangka ko akan berubah perangai...ko memang betol-betol berubah!!

bile kita tak bertegor...aku rase laen...slalu ko akan wat kecoh kt wall mukabuku aku...tak pown ko akan masej aku ajak lepak...tp skunk nie sume tue dah xde lagi....ko lansung dah xmo singgah kt wall aku lagi kan...mesej??lagi la tak kan....

tapi takpe la...ko kan kawan aku...aku beralah tok tego ko dulu...tapi ape yang aku dapat???jawapan ko sangat menghampakan aku...aku ingat ko dah ok tapi.......

aku just nak bagitau ko yang aku sayang kat ko!!!sebab ko kawan TERBAEK aku...aku minta maaf lau ak de wat salah kat ko!!halalkan makan minum aku selama kite berkawan nie...aku harap sangat satu hari nanti kite akan rapat balik macam dulu...tapi tue pown lau ko sudi la...aku tak paksa...
aku tau aku bukan seorang kawan yang sangat baek...tapi aku janji aku akan cube jadi seorang kawan yang TERBAEK...! 


~SAYA SAYANG KAWAN SAYA~






~sekian~

Wednesday, 20 April 2011

POKOK BERACUN





Salam,
Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian yang jarang dilapurkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".

Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

*Aku pun tak pasti kesahihan maklumat email ni, tapi kalo betul?memang bahaya dowh..coz pokok ni aku tengok memang berlambak dijadikan hiasan kat mana-mana..apa-apa pun, take a note n hati-hati.. 

*SUMBER : dari email

Because I care

Because I care
JUST TO REMIND YOU TO BE MORE CAREFUL 
 
Answer the phone by LEFT ear 

Do not drink coffee TWICE a day

Do not take pills with COOL water 
 
Do not have HUGE meals after 5pm  
 
Reduce the amount of TEA you consume
 
Reduce the amount of OILY food you consume
 
Drink more WATER in the morning , less at night 
 
Keep your distance from hand phone CHARGERS 
 
Do not use headphones/earphone for LONG period of time 
 
Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning 
 
Do not lie down immediately after taking medicine before sleeping  
 
When battery is down to the LAST grid/bar , do not answer the phone as the radiation is 1000 times 
 
Forward this to those whom you CARE about  
 

Harga Sebuah Cinta

 
Dewasa ini bercinta bukan sesuatu yang mudah. Banyak perkara yang perlu diambil kira agar jalinan cinta yang terbina kekal selamanya. Apatah lagi hidup di dalam dunia moden yang semuanya memerlukan perbelanjaan dan kos.

Mungkin melafazkan kata-kata cinta hanya perlu bermodalkan air liur sahaja, namun untuk mendapatkan cinta, ianya lebih daripada itu.

Walaupun ramai yang beranggapan cinta sejati mampu mengatasi segala-galanya, ianya ternyata hanya indah khabar daripada rupa. Cinta sememangnya memerlukan modal dan ada harga yang perlu dibayar untukendapatkan cinta. Antaranya:


1. Bil telefon
Setiap pasangan yang bercinta pastinya akan sentiasa berhubung di antara satu sama lain. Untuk itu telefon atau telefon bimbit amat diperlukan.

Jika sebelum ini bil telefon anda hanya mencecah puluhan ringgit, namun apabila anda berada di alam percintaan sudah pasti bil telefon anda akan melambung tinggi. Malah adakalanya sehingga mencecah ribuan ringgit.

Inilah antara harga yang perlu anda bayar untuk membuktikan rasa cinta kepada si dia. Jika anda berkira di dalam aspek ini, nampak gayanya anda perlu bersedia untuk ditinggalkan oleh si kekasih hati.

2. Kos makan minum
Setiap kali keluar pada hujung minggu, sudah pasti anda akan menghabiskan masa dengan aktiviti makan bersama. Jika sebelum ini anda hanya mengeluarkan belanja untuk diri sendiri, kini anda perlu membayar harga untuk pasangan anda juga.

Namun kalau anda seorang yang sangat suka berjimat, apa salahnya bayar asing-asing segala kos perbelanjaan atau membawa bekal sendiri dari rumah setiap kali keluar dengan kekasih hati.

Sudah pasti si gadis akan melabelkan anda sebagai kedekut dan cukuplah sekali dia keluar dengan anda. Padanya anda memang tidak sesuai untuk menjadi kekasihnya yang ideal. Selamat tinggal cinta!

3. Masa
Jika dahulu anda mempunyai masa untuk diluangkan bersama kawan-kawan atau keluarga, kini apabila bercinta kebanyakan masa anda akan dicuri oleh pasangan anda. Maklumlah pasangan sekarang memang suka menghabiskan masa bersama dan melakukan pelbagai aktiviti berdua.

Jika kawan-kawan anda merungut dengan perubahan sikap anda yang keterlaluan, mungkin anda boleh membuat helah dengan mengatakan terlupa akan temujanji yang dibuat bersama si kekasih. 

Tetapi awas, anda mungkin hanya mampu melepaskan diri buat seketika kerana kemungkinan besar anda memerlukan masa yang panjang untuk memujuk kekasih hati yang merajuk dengan sikap 'lupamu' itu.

4. Tambang
Bagi anda yang menggunakan kenderaan sendiri, anda pasti akan memikirkan tentang harga minyak, tol dan juga kos penyelenggaraan kereta yang perlu dikeluarkan setiap kali anda bertemu dengan sang kekasih.

Bagi mereka yang menggunakan pengangkutan awam pula, mereka perlu memikirkan tentang kadar tambang yang perlu dibayar untuk ke lokasi tertentu. Adakalanya memang membebankan, namun kerana cinta terpaksa juga diturutkan.

Namun bagi anda yang mahu berjimat, tidak salah sekiranya anda berjalan kaki sahaja dengan pasangan untuk pergi ke mana-mana. Namun selepas itu anda perlu bersedia untuk berjalan kaki seoarang diri kerana si dia sudah menaiki kereta dengan pasangan lain. 

Jangan salahkan pasangan anda sekiranya perkara tersebut terjadi kerana pada zaman ini semua orang mementingkan keselesaan dan kemewahan. jadi tepuk dada tanya selera!

5. Pakaian
Apabila bercinta, anda pastinya perlu mengeluarkan belanja yang lebih untuk membeli pakaian baru. Sudah tentu kamu mahu kelihatan sentiasa bergaya di hadapan si dia. Jika dahulu anda boleh memakai pakaian yang sama atau ala kadar ketika keluar bersama teman-teman, tabiat itu perlu dikikis supaya si dia selesa bersama anda.

Tambah memeningkan kepala apabila si dia mahu kamu bergaya sepertinya yang sangat mementingkan jenama dan bercitarasa tinggi. Lagi teruk, anda bukan sahaja perlu membeli pakaian untuk diri sendiri malah terpaksa membeli pakaian untuknya sekali.

6. Hadiah
Setiap kali tibanya hari jadi atau hari ulang tahun percintaan, anda harus menyediakan hadiah sebagai tanda ingatan anda kepadanya. Kalau anda memberikan hadiah yang murah, sudah pasti si dia beranggapan anda tidak serius dengannya.

Paling kurang anda perlu menyediakan sebentuk cincin atau pakej percutian ke lokasi menarik dalam atau di luar negara. Barulah pasangan anda tersenyum puas dan bangga menceritakannya kepada kawan-kawannya yang lain.

Tetapi bukan semua pasangan begitu. Apa yang penting adalah persefahaman dan keserasian dalam percintaan. Jika tidak mampu, lakukan secara sederhana dan berterus-terang mengenai tahap kewangan anda. Biasanya semua orang lebih sukakan individu yang berterus-terang berbanding mereka yang berpura-pura.


Petikan: Gua.com

ERTI PERCINTAAN

ayat-ayat lagu nie memang sangat pendalam maksudnya...sila la hayati ek...huhuhuhu !!

Senyum dan gurauan itukah kata cinta
Hati yang gelisah sering kali ku rasa
Apakah aku yang bersala
Mungkinkah kau yang berdusta
Inilah pertama kali ku menerima
Kucupan manja darimu oh syg
Apakah sudah suratannya untuk kita berpisah
Itu pilihan mu syg

Mengapakah nasib ku jadi begini

Apakah yang harus aku lakukan
Sedangkan hati ku tulus ikhlas
Dalam percintaan ini

Dahulu engkau pernah berkata

Percintaan kita akan bahagia
Namun apakan daya sungguh tak ku percaya
Musnah akhirnya percintaan kita
Tinggallah aku keseorgan

Walaupun dirimu jauh dari sisiku
Namun namamu tetap didlm hati
Wajah mu yang menawan bermain difikiran
Inikah erti percintaan...


Tuesday, 19 April 2011

~KISAH SEORANG ISTERI~

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat, itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.
Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik
bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi.

Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ..."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak.

Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania. Nisa
berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi.
Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung
anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa
mengandung. Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. . Nisa dah 2 bulan... Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa.

"Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka
berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa
pada Zakri .

"Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa

"Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi.

"Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kan Nisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang?" terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal, tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah.

"Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu"marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh ....heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni" kutuk Zakri lagi pada Nisa.

"Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri.


"Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya ke dunia,"ucap
Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif. Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi.

Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa.
Kalau diminta jemput... macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa,
perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula... bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh... Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya.

Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding... Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi
ke sanauntuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan"kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton.

"Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti" desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa

"Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri.

"Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang saja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya."YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya
YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding
dan menangis. Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan membengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je.... " Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah cafe. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri.

"Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha, ha, ha" gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri.

"Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia" cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau... mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri.

"Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba.

"Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri,
sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi.

Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri.
"Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ." panggilan kecemasan dari Doktor Johari

"Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I datang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari.
"Lan. Kau ikut aku, Nisa tak sedar diri ..." ajak Zakri pada Lan.
"Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri.
"Alah jom ler cepat" desak Zakri.
"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang
serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri.

Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa.... baginya Nisa mengada-ngada.. saja buat sakit untuk minta
simpati... tetapi sebaliknya.....

Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di
operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan
tenang. Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm
really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata
Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari, Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan, kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di diarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering...membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. .

Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang, Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa..
Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti
kita baru kahwin... Abang panggil Nisa AYANG... terasa diri dimanja bila
Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu
seketika sahaja.
Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang... mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA. Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa.
Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka... Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang.
Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma
menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah
Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan
mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malang kerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging Nisa...tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama di samping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...
Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang.. Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata
orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa... Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.
Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua. Doakan Nisa.
Ikhlas dari
Nur Nisa


"Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya... setiap perbuatannya... seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya... kejamnya aku... Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa.

Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam
pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka
Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri.

Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya. Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan.

Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya... meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan... YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH.... akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH, Zakri, Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak... kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa...

sumber : email